Tartós hasmenés, Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?


Acut hasmenés esetén lásd a cikket ebm Alapszabályok Ismerjük fel a specifikusan kezelhető fertőzéses hasmenéseket Giardia, Clostridium difficile.

Végezzünk alapvizsgálatokat tartós tartós hasmenés gyakori felszívódási rendellenességek coeliakia, laktóz intoleranciavalamint a gyulladásos bélbetegségek IBD colitis ulcerosa, Crohn betegség irányában. Zárjuk ki a rosszindulatú betegségeket.

tartós hasmenés

A legáltalánosabb rendellenesség a funkcionális hasmenés iritábilis bél szindróma IBSamely kizárásos diagnózis. A betegek utánkövetést igényelnek, mivel organikus hasmenések esetén a kezdeti fázisban nem mindig vannak kóros klinikai tünetek vagy tartós hasmenés leletek. A tartós hasmenés mikroszkópos colitis hasonlít az IBS-re.

Ismerjük fel az időskori székrekedés által okozott túlcsordulásos "overflow" hasmenést.

Mi állhat a hasmenés hátterében?

Az elhúzódó hasmenés kritériumai Több mint három széklet naponta A hasmenés időtartama meghaladja a 3—4 hetet. Már a bélműködés csekély mértékű megváltozása is járhat hasmenéssel.

Kóreredet Széklet lágyítók, antibiotikumok, cholinerg szerek, magnézium tartalmú savkötők, vas, quinidin, cholestyramin Antibiotikumok okozhatnak Clostridium difficile colitist, amely időskorban igen súlyos betegség lehet. Az antibiotikum okozta sarjadzógomba kolonizáció jelentősége ismeretlen; rendszerint az állapot tartós hasmenés nélkül meggyógyul.

Rosszindulatú betegségek Vastagbélrák és más gyomorbélrendszeri rosszindulatú folyamatok különösen lymphoma.

tartós hasmenés

Rendszerbetegségek Hyperthyreosis, AIDS, diabetes, vegetatív neuropathia, uraemia, hasnyálmirigy elégtelenség, tartós hasmenés eredetű felszívódási zavar. Gyulladásos bélbetegségek Colitis ulcerosa és Crohn betegség Lásd: ebm Mikroszkópos colitisek: kollagén colitis és lymphocytás colitis Fertőzések Baktériumok vagy paraziták csak ritkán okoznak elhúzódó hasmenést.

tartós hasmenés

A giardiasissal összefüggő hasmenés Lásd: ebm jellemzően külföldi utazást követően kezdődik. A negatív széklet vizsgálatok megbízhatatlanok, és egy egyszeri egy dózisú terápiás kísérlet lehet a legjobb választás.

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Az amoebiasis kezelése hosszabb ideig kell tartson. Ischaemiás colitis: a betegek gyakran szenvednek súlyos generalizált vasculitisben. Táplálkozási tényezők Laktóz felszívódási zavar Lásd: ebm gyakori. Gyakran tartós hasmenés lelet, nem a hasmenés oka. A hypolaktázia másodlagos lehet coeliakia betegségben, illetve előfordul súlyos gastroenteritist követő lábadozási időszakban.

Hasmenés - mi állhat a hátterében?

Xylit, sorbit vagy fruktóz rossz felszívódása hasmenést okozhat. Coeliakia betegség Lásd: ebm oka a búzában, rizsben és árpában előforduló glutén. Az étel allergiák felnőttkori megjelenése a hasmenés ritka oka. Frissen jelentkező allergia panaszokat okozhat a szájüregben és a felső gyomorbéltraktusban. A sarjadzógomba allergia létezése és tartós hasmenés ellentmondásos.

Irritábilis bél szindróma IBS diagnózisa csak akkor állítható fel, ha valamennyi egyéb betegséget kizártuk. Elhúzódó hasmenéses beteg kivizsgálása A hasmenés fellépte tartós hasmenés időtartama A fertőzéses colitis acutan kezdődik lázzal és általános tünetekkel.

A gyulladásos bélbetegség alattomosan kezdődik, hacsak egy fertőzés nem tartós hasmenés fel. Hosszú panaszmentes időszakokkal együttjáró elhúzódó hasmenés funkcionális betegségre tartós hasmenés. Külföldi utazást követően kezdődő hasmenés kiterjedtebb mikrobiológiai vizsgálatokat igényel.

Gondoljuk át a beteg gyógyszeres kezelését és a megelőző hasi sebészeti beavatkozásokat, mint a hasmenés lehetséges okait. Terápiás próba A laktóz felszívódási zavar esetleg félrevezető és jelentéktelen lelet, amely meggátolja a helyes kórisme felállítását.

Ha valóban jelentősége van, a laktóz étrendből való kiiktatására a panaszoknak két héten belül csökkeniük kell. Sok beteg a laktóz intoleranciája irritábilis bél szindrómával jár együtt, s ez megnehezíti a terápiás próbák értékelését. Laboratóriumi vizsgálatok A kezdeti vizsgálatok a következőket foglalják magukban: vérkép, süllyedés, CRP, háromszori széklet weber, széklet baktérium tenyésztés, továbbá a clostridium toxin, illetve tartós hasmenés, valamint tartós hasmenés ha indokolt - parazita vizsgálatok.

Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

A laktóz tolerancia teszt alternatívájaként eliminációs—provokációs vizsgálatot lehet alkalmazni. Az eredmények értékelésénél problémák adódhatnak a laktáz-hiányos betegek laktóz toleranciájának egyéni különbségeiből.

Tisztázatlan esetekben hasznos lehet a genetikai vizsgálat. További vizsgálat a colonoscopia vagy bárium beöntéssel tartós hasmenés hasmenés sigmoidoscopia.

tartós hasmenés

Diagnosztikus szempontok Kor Fiatal és középkorú betegekben az elhúzódó hasmenés gyakran funkcionális, Lásd: ebm amelyet felszívódási zavar vagy gyermekkor óta fennálló ételallergia okoz. Puffadás, hpv vírus szájon át, flatulencia és a különböző súlyosságú nyákos hasmenés az irritábilis bél szindrómának megfelelő panaszok.

Gyulladásos bélbetegségek szintén előfordulnak fiatal emberekben. Crohn betegségben a süllyedés és CRP gyakran emelkedett.

tartós hasmenés

Idős korban gondoljunk rendszerbetegségre és rosszindulatú folyamatra. Occult vagy látható vér a székletben Ha a székletben vért mutattak ki, gondoljunk a következőkre: tartós hasmenés ulcerosa, Crohn betegség, ischaemiás colitis és rosszindulatú folyamat. Megelőző terápiás próbálkozás nélkül vizsgáljuk ki a beteget. Ha egyéb okot nem találtunk, a vérzés okaként fontoljuk meg diverticulosis lehetőségét.

A székletben lévő nyálka nem súlyos tünet, de a véres nyák, vagy a látható vér az. Nyálka önmagában is jelen lehet irritábilis bél szindrómában. Láz és tartós hasmenés fertőzéses paraméterek Láz, gyorsult sülllyedés és emelkedett CRP gyakran jelen van fertőzéses hasmenés korai fázisában és Crohn betegségben.

Bevezető(fontos): Hosszú távú megoldás tartós fogyásra és krónikus betegségekből történő gyógyulásra

Colitis ulcerosában ezeket a leleteket csak a legsúlyosabb formákban látjuk. Kismennyiségű széklet és gyakori székelés Distalis colitisre vagy proctitisre utal. Véres nyálka gyakran látható a széklet felszínén. A kezdeti vizsgálatok magukban foglalják a sigmoidoscopiát és a biopsziát.

Hasmenés tünetei és kezelése

A colitis ulcerosát korai fázisban esetleg nehezen lehet a fertőzéses colitistől megkülönböztetni, de a szövettani vizsgálat gyakran segít. A biopszia kötelező, még akkor is, ha az endoszkópiás lelet negatív; a mikroszkópos colitis csak szövettani vizsgálattal mutatható ki. Nagy mennyiségű széklet, fogyás és anaemia Proximális bélbetegségre, illetve felszívódási zavarra coeliakia utal. A vízben lebegő széklet leggyakrabban erjedéses folyamatot és székletben rekedt tartós hasmenés jelez inkább, mintsem zsíros hasmenést.

Köldök körüli és a jobb alsó kvadránsban jelentkező fájdalom proximális bélbetegségre utal.

A széklet típusa alapján a hasmenés lehet vékony- vagy vastagbél eredetű.

Különböző időtartamú elhúzódó vizes hasmenésnek oka lehet a kollagén colitis is Lásd: ebm vagy a lymphocytás colitis; ezekben a betegségekben nincsenek általános panaszok és fogyás. További vizsgálatokat kell végezni a következők kimutatására: laktóz intolerancia Tartós hasmenés ebm coeliakia betegség Lásd: ebm colitis ulcerosa, Crohn betegség Lásd: ebm és hasnyálmirigy elégtelenség Lásd: ebm Súlyos tartós hasmenés és tünetek, amelyek terápiás próba nélkül vizsgálatokat és utánkövetést igényelnek Ismételten látható vér a székletben Fogyás, láz vagy rossz közérzet ne feledkezzünk meg a HIV fertőzésről!

Acut kezdet és progresszív romlás. Éjszaka is jelentkező hasmenés. Kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények haemoglobin, süllyedés, CRP, májfunkció, széklet weber.

A laboratóriumi vizsgálati eredmények normálisak funkcionális tartós hasmenés, laktóz felszívódási zavarban és mikroszkópos colitisben. Tartós hasmenés konzílium kérésére Coeliakia betegség gyanúja, ha az elsődleges ellátásban vékonybél biopsziára gastroscopia nincs mód. Colitis ulcerosa és Crohn betegség. Súlyos panaszok és bizonytalan kórisme. Evaluation of patients with chronic diarrhea. New Engl J Med ; 11

  1. Hasmenés definíciója, kiváltó okai, kivizsgálása - dvd-cdgyartas.hu
  2. Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?
  3. Hasmenés tünetei és kezelése - HáziPatika