Májrák


Kónya Judit, családorvos, Dr. Balázs Anna, onkomplex.

Májrák tünetei és kezelése - HáziPatika

Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény májrák elsődleges daganatra. A máj szerepe A máj az egyik legnagyobb hasi szervünk, amely kiemelkedően fontos szerepet tölt be az emésztési folyamatban. A máj termeli az epét, amely a májrák bekerült zsírokat az emésztőenzimek számára lebontható állapotban tartja. A májnak központi szerepe van a méregtelenítésben, a szervezet számára fölösleges májrák káros anyagok vérből történő kiválasztásában, lebontásában, ezen kívül az emberi test számára nélkülözhetetlen fehérjéket is előállít.

Májrák Mi a máj májrák a májrák A máj az emberi test legnagyobb szerve, amely a jobb bordaív alatt helyezkedik el, és egyik lebenye baloldalra is átnyúlik ld. A máj számos fontos élettani funkcióért felelős. Epét termel, amely nemcsak az emésztéshez, hanem például a vitaminok megfelelő felszívódásához is szükséges. Számos életfontosságú fehérje a májban termelődik, ilyenek például a véralvadási faktorok vagy a hormonokat szállító fehérjék.

A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganatot hepatocelluláris carcinómának, májráknak májrák. Az elsődleges májrák gyakoriságban férfiakban az 5. Előfordulási gyakoriságában azonban lényeges földrajzi, etnikai és életkori különbségek észlelhetőek.

A májrák 8 előjele - Egészség | Femina

Európában a többi daganatos betegséghez viszonyítva ritka az előfordulása, öt eset májrák évente lakosra. A férfiak háromszor gyakrabban betegszenek meg, mint a nők, a betegség előfordulása 50 éves kor felett halmozódik.

májrák

A világ más tájain - elsősorban Afrikában és Ázsiában - a betegség jóval gyakoribb. A májrák legfontosabb májrák tényezője a májzsugor cirrhosisaz esetek 80 százalékában ennek talaján alakul ki a tumor.

Mi a májrák?

A májzsugor oka lehet a hosszú ideig tartó, túlzott mértékű alkoholfogyasztás a krónikus alkoholisták 15 százalékánál alakul ki cirrhosis ; a vírusos májrák idült formája hepatitis BCD vírusok esetén ; ritkábban egyes anyagcsere-betegségek illetve hosszan tartó gyógyszer- és méreghatások. Magyarországon az alkohol indukálta májzsugor és az ennek következtében kialakuló májrák a leggyakoribb. Sajnos az alkoholizmus nálunk népegészségügyi problémát jelent: egyes felmérések szerint a lakosság 10 százaléka alkoholfüggőnek tekinthető.

Hirdetés A hepatitis B és hepatitis C vírus a májzsugor előidézésén kívül egyéb mechanizmusokkal is hajlamosít a májrák kialakulására. A kockázat azoknál a személyeknél a májrák, akik újszülött korukban vagy májrák méhlepényen keresztül Hepatitis B vírussal fertőződtek meg. Az Aspergillus flavus nevű penészgombával való májrák érintkezés, a gomba szervezetbe való tartós bejutása szintén a májrák hajlamosít.

májrák

Hazánkban szerencsére nem nagyon találkozni ezzel a kórokkal, mivel a gomba elsősorban nedves éghajlaton található meg, ahol különféle gabonákkal kerül az májrák szervezetébe és fejti ki rákkeltő hatását. Az elsődleges májrák kialakulása ezen kívül összefüggésbe hozható különböző metabolikus betegségekkel, elsősorban a diabetessel és néhány genetikai tényező szerepe májrák ismert. Az elsődleges májrák gyakoribbá válása a fejlett országokban felmérések adatai alapján elsősorban a túlsúllyal, kövérséggel függ össze.

Májrák tünetekkel jár a májrák?

EXTRA AJÁNLÓ

A tünetek, ha egyáltalán vannak, nem jellegzetesek. A beteg egyéb okkal nem magyarázható fogyást tapasztalhat, felléphet érzékenység a has jobb májrák régiójában, a jobb bordaív alatt.

Haemangioma, Májrák adenoma, Fokális nodularis hyperplasia, Epeút adenoma, Intrahepaticus cystadenoma Rosszindulatú daganatok: Primer hepatocellularis carcinoma májsejtrák-HCCFibrolamellaris carcinoma, Hepatoblastoma, Cholangiocarcinoma CCCHaemangioendothelioma Kuppffer-sejt sarcoma A májsejtrák leggyakrabban a már károsodott májban fejlődik ki, ezért könnyen alakul ki a krónikus májgyulladás hepatitis B illetve hepatitis C vírusfertőzés kapcsán. A májban zajló krónikus gyulladás miatt az alkoholos májzsugor májcirrózis és az autoimmun májgyulladás szintén növeli a májsejtrák kialakulásának a kockázatát. Tünetek: A betegség elég sokáig nem okoz tüneteket, így a máj rosszindulatú daganatait gyakran késői stádiumban májrák fel.

Képünk illusztráció Mivel a májrák leggyakrabban májzsugor és hepatitis fertőzés következtében alakul ki, az ezen betegségek által okozott panaszok a vezető tünetek. A májbetegségek legjellegzetesebb tünete a levertség, az erőtlenség, a gyomortáji bizonytalan panaszok, esetleg hányinger, émelygés léphet májrák. A bőrön jellegzetes elváltozások láthatók: csillag alakú pirosas területek a mellkas bőrén, a tenyerek és talpak feltűnő rózsaszínes árnyalata, a bőr elvékonyodása, a körmök elfehéredése.

Észlelhető lehet Férgek készítményei májrák gyermekek számára, időnként viszketésről számol be a beteg.

Májrák - EgészségKalauz

Hormonális eltérésekre utaló jelek is mutatkozhatnak: férfiaknál eltűnik a férfias eloszlású testszőrzet, szexuális zavarok lépnek fel. Nőknél a menstruációs ciklus felborulása, esetleg a vérzés elmaradása utalhat a májbetegségre. A máj rosszindulatú daganata gyorsan nő és hamar terjed a közeli nagy vénákba és a májkapu nagy vénájába. Az alkohol indukálta májzsugor májrák stádiumai Megelőzés Legfontosabb a nagy mennyiségű májrák fogyasztásának elhagyása, ha szükséges orvosi segítség bevonásával.

Mik a tünetek?

A hepatitis B és C vírus testnedvek közvetítésével terjed cseppfertőzéssel nemígy a megfelelően megválasztott májrák eszköz használatával és a higiénés szabályok betartásával a májrák elkerülhető. A vérkészítményeket Magyarországon már régóta vizsgálják, így az ezekkel májrák fertőződés veszélye napjainkra jelentősen csökkent. A hepatitis B vírus ellen védőoltás létezik, mely a fokozott kockázatnak kitett csoportok számára pl. A terhesgondozás folyamán rutinszerűen szűrik a vírust, a fertőzött anyák újszülöttjei védőoltást kapnak.

A májrák kivizsgálása Sok esetben már a beteggel való beszélgetés folyamán felmerül az orvosban a kór lehetősége.

májrák

A fizikális vizsgálat során az orvos a máj tapintásából már tud következtetéseket levonni, illetve észleli a májbetegség fent említett jellegzetes tüneteit. A vérvétel a máj működésével kapcsolatban fontos információkkal szolgál.

Kockázati tényezők

Májrák májrák diagnózisában segítséget jelenthet az úgynevezett alfa-fetoprotein AFP szint meghatározása, amely a májrákos esetek 90 százalékánál emelkedett. Mivel azonban az emelkedést egyéb betegségek is okozhatják, nem specifikus jel, májrák önmagában nem jelent májdaganatot.

Mitől alakul ki a betegség? A betegség kialakulásának okát - mint az összes rákbetegség esetében - nem lehet tudni. Viszont vannak májrák tényezők, melyek elősegítik azt, és melyek mentén májrák a betegség jövőbeni megjelenése. A májsejtrák kialakulásának kockázatát a hepatitis B és C vírusfertőzés sokszorosára növeli.

Alapvető májrák az ultrahang vizsgálat UH és a computertomographiás vizsgálat CT. Ezek alapján a gyanús elváltozásokból úgynevezett tűbiopsziás módszerrel szövettani minta nyerhető egy hosszú tű segítségével UH-os ellenőrzés mellett.

Amennyiben a vizsgálatok igazolják májrák nyombélfekély jelenlétét, további Májrák vagy kombinált képalkotó módszerrel PET-CTvalamint különböző érfestéses technikákkal határozható meg a daganat pontos kiterjedése és az egyéb szervek érintettsége. Kezelési lehetőségek Az elsődlegesen választott terápia a májrák műtéti eltávolítása rezekció.

Az eltávolított májrészlet nagysága májrák daganat kiterjedésétől függ. A műtét szonban nem minden esetben kivitelezhető: ha mindkét lebeny érintett vagy a daganat az erekbe tör, esetleg a távolabbi terjedés jelei is felfedezhetők, a tumor nem operálható.

A májrák kivizsgálása

Ilyen esetekben meg lehet kísérelni a daganatos májrész tápláló artériájának a lekötését vagy egyéb módszerrel való elzárását. Bizonyos esetekben májtranszplantáció is szóba jöhet. Palliatív kezelésként kemoterápia vagy radioterápia májrák szóba.