Laboratóriumi kertészkedés, Keresés űrlap


laboratóriumi kertészkedés

Korszerű laboratórium a növényszaporítás szolgálatában haon. A növények mikroszaporítása és vírusmentesítése laboratóriumban, steril körülmények között történik, különböző szövettenyésztési technikák alkalmazásával.

laboratóriumi kertészkedés

Az előállított, úgynevezett in vitro növények szerveik működésében különböznek a természetes körülmények között fejlődőkétől. Az átmeneti időszakban felépítik a normál egyedekre jellemző, jól működő szöveteket, szerveket, vízháztartásuk és fényhasznosításuk a laboratóriumi kertészkedés megfelelő lesz, így az alkalmazkodási időszak után laboratóriumi kertészkedés ki is ültethetők — ismertette az laboratóriumi kertészkedés Dobránszki Judit, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság tudományos főigazgatója.

A nyíregyházi kutatóintézetben kialakított két helyiségben elhelyezett polcrendszeren összesen 60 négyzetméternyi megvilágított felületen végzik az in vitro növények akklimatizációját.

laboratóriumi kertészkedés

A megvilágítási, hőmérsékleti és páratartalmi paraméterek igény szerinti beállításával a növények biztonsággal elérhetik azt a fejlődési állapotot, mely alkalmassá teszi őket a természetes környezetbe történő kiültetésre. A rendszerhez kapcsolódó magas színvonalú informatikai háttér segíti a környezeti tényezők laboratóriumi kertészkedés monitorozását, adatok gyűjtését, probléma esetén pedig riasztást ad.

laboratóriumi kertészkedés